/Wat is Full Spectrum verlichting?
Wat is Full Spectrum verlichting?2018-09-10T19:14:04+00:00

Wat is Full Spectrum verlichting?

Wat is Full Spectrum?

Full spectrum verlichting (volledige spectrum), is een verlichtingsbron waarbij de waarnemingen van mensen exact overeenkomt met de werkelijkheid. Het wordt ook wel gezien als een ‘’natuurlijke’’ verlichting; omdat deze een hogere ‘’kleurechtheid’’ (CRI) heeft.

Feitelijk is het elektromagnetische licht van het spectrum wat dekt van infrarood tot bijna ultraviolet. (zie foto)

Oftewijl, alle golflengtes die worden gebruikt door dieren en planten om van te leven. Het valt dus praktisch erg te vergelijken met natuurlijk zonlicht.

Het lichtspectrum is één van de belangrijkste aspecten van je LED groeilamp. Dit bepaald namelijk de grootte van de plant en haar vruchten. Het spectrum van licht staat dus in directe verband met je oogst. We onderscheiden een aantal fases van de plant/bloem en geven daarbij aan welk lichtspectrum het best geschikt is.

Het ontkiemen

De beginfase van de plant is het ontkiem-proces, hierbij is het blauwe licht rond 400nm (nanometer) en 440nm van belang. Wit licht en UV licht kan ook van belang zijn in deze fase, dit hangt echter wel af van het soort plant. Met name planten die vruchten of bloemen produceren is het aan te raden om dit licht te gebruiken. Wit en UV licht vindt je met name terug in een 7-band spectrum of hoger.

Groeifase

Bij dit onderdeel van de levenscyclus van de plant gaat het met name om bladvorming. Deze fase is erg belangrijk omdat de hoeveelheid bla

d in verband staat met de hoeveelheid fotosynthese. Hoe meer blad hoe meer fotosynthese er kan plaatsvinden in de plant en meer fotosynthese betekend een grotere, gezondere plant die hoogstwaarschijnlijk meer en grotere vruchten voortbrengt. Blauw licht en rood licht rond 600nm en 640nm is belangrijk in deze fase. Dit spectrum vindt je in de meeste lampen vanaf een 4-band spectrum. Lastig is wel dat een 4-band spectrum niet genoeg is gebleken voor een complete levenscyclus. Het 4-band spectrum werkt wel goed als bijverlichting, mits er ook daglicht aanwezig is.

Bloeifase

De bloeifase is onmisbaar bij het kweken van bloemen, groente en fruit. Hier wordt het verschil gemaakt tussen alleen bladvorming en de totale vorming en afbloei. Tijdens de bloeifase wordt het eindproduct gevormd dat in veel gevallen het belangrijkste onderdeel en tegelijkertijd het doel is van de kweek. Een goed spectrum is dus onontbeerlijk in deze fase. Daarom raden we minimaal een 7-band spectrum aan waarin ook oranje (550nm) ‘ver-rood’ (660nm en 670nm) is verwerkt. Een 12-band spectrum (ook wel ‘full-spectrum’ genoemd) bevat sowieso bovenstaande kenmerken. Daarbij is vaak nog infrarood en groen toegevoegd dat een extra stimulator is in het begin van de bloeifase.

Conclusie

Zeker bij het kweken van planten binnen, is het dus van groot belang de natuurlijke omstandigheden waarin de plant oorspronkelijk groeit, en de zon, dus zo goed mogelijk na te bootsen. Dit kan alleen met het gebruik van Led-verlichting die het full-spectrum daadwerkelijk volledig benutten en waarbij alle bovenstaande mogelijkheden toepasbaar zijn in praktijk.
Wij bij Agra-Light zijn ons hier zeer van bewust en hebben daarom speciaal de serie Full Spectrum Light ontwikkeld; Zoals de
Agra-light SFL 600.