/Waarom is LED het beste?
Waarom is LED het beste?2018-09-19T20:03:49+00:00

                                                                                                 WAAROM IS LED HET BESTE? 

Voor wat betreft licht in kweekruimtes zijn HID-lampen voorheen altijd de voorkeur geweest. Echter met de vooruitgang in technologie is er een . nieuwe innovatie in opkomst geweest: de LED

Nog niet heel lang geleden, werd LED nog weggelachen als duurzamere oplossing voor de kweek, maar de recent gemaakte ontwikkeling op gebied van LED beginnen steeds meer aandacht te trekken. Er zijn tegenwoordig steeds meer LED-kweeklampen van zeer hoge kwaliteit verkrijgbaar, producten die zich hebben gespecialiseerd op het gebied van kweken en hun populariteit neemt snel toe. Vooral door de verbazingwekkende resultaten die binnenkwekers te zien krijgen dankzij LED.
Desalniettemin bestaat er nog steeds het onbegrip naar LED en de al-oude voorkeur naar HID, er heerst nog veel onduidelijkheid en vraagtekens.

WAT ZIJN LEDS?

LEDs produceren licht door stroom door een halfgeleider te laten passeren, in tegenstelling tot het branden van een gloeidraad. Hierdoor bewegen elektronen, waardoor licht wordt geproduceerd, maar zonder het verlies van energie in de vorm van warmte, zoals bij conventionele gloeilampen.

DE (KORTE) GESCHIEDENIS VAN LED

Afbeeldingsresultaat voor led
De aller-eerste LED verlichting werd in 1927 uitgevonden door de Rus; Oldeg Vladimirovich, maar er werd vrijwel geen toegevoegde waarde in gevonden. Pas later in 1955 bleek dat er bepaalde semi-conductor legeringen, infrarood uitstoot hadden. Weer 6 jaar later, in 1961, patenteerde Texas Instruments het idee om LEDs als een lichtbron te gebruiken. In het begin, werden LEDs alleen maar in de kleur rood gemaakt; dit werd gebruikt in TV’s om alle dieptepunten in de hoeken te produceren. Vandaag de dag heeft deze LED technologie enorm veel vooruitgang geboekt en dit blijft tot op heden alsmaar doorgaan. LEDs kunnen nu lichtbronnen produceren die het hele ultraviolette spectrum (full-spectrum) omvatten, van helemaal zichtbaar tot infrarood.

 

WAAROM WORDEN LEDS ZO LANGZAAM GEACCEPTEERD?

Op papier lijkt de LED-lamp op bijna elk gebied superieur aan de HPS lamp te zijn, maar dat was eerst niet altijd het geval. Tot voor kort, kon de LED lamp niet dezelfde licht-intensiteit of -kwaliteit uitstralen als een gelijkwaardig HPS-systeem. De eerste LEDs verlichtingen die op de markt verschenen, waren 1 Watt of zelfs minder. Door deze reden, kregen ze al snel de naam totaal niet efficiënt te zijn om te gebruiken. Dit is echter niet meer het geval. Hoewel deze LED-technologie verbazingwekkend verbeterd is, wordt het soms nog steeds sceptisch bekeken. Gelukkig is deze slechte reputatie snel aan het verdwijnen, nu steeds meer kwekers realiseren wat de eindeloze (resultaat-verhogende) mogelijkheden zijn.

LED VS HID MET CANNABIS KWEEK

Als we kijken naar een van de meest gebruikte doeleindes voor LED-kweekverlichting, is dat cannabis kweek. Om te kunnen vaststellen of ze de investering waard zijn gaan we hieronder in een vergelijking kijken naar de voor- en nadelen van zowel LED als HID.

Energieverbruik

 

 

LEDs staan bekend als “licht efficiënt” en dit betekent dat zij heel efficiënt elektriciteit gebruiken om licht te produceren. In een lab-omgeving is aangetoond dat LED een rendement heeft van 150+ lumen per watt; de kwalitatieve CREE lampen verkrijgen wel 254 lumen per watt. Een standaard HPS lamp heeft een efficiëntie van 100 lumen per watt. Dit betekent dat een kweker met een hoogstaand LED systeem tot wel 50% kan besparen op de energierekening.

Levensduur

LED lampen gebruiken geen gloeidraden. Dit levert een langere levensduur op, gemiddeld tussen de 50.000 – 60.000 uur. De meeste HID lampen gaan slechts 2.000 – 3.000 uur mee.

Warmte

Cannabis LEDsLED systemen produceren zeer weinig hitte, tot het punt waar je de meeste gewoon kunt aanraken. Dit heeft ook te maken met het ontbreken van een gloeidraad. Bijna 95% van de energie, die HID lampen gebruiken, wordt verspild aan hitte en straling. Omdat LEDs niets verbranden, hebben ze dit probleem niet. Om deze reden kunnen LED lampen 30-45cm boven de cannabisplanten worden gehangen en dit helpt uitrekken voorkomen. HID lampen moeten verhoudingsgewijs 60-90cm boven de planten hangen om hitte-stress te voorkomen. Nog een voordeel: Omdat LED’s zeer weinig hitte produceren, is er logischerwijs geen noodzaak om in een uitgebreid koelsysteem te investeren. Met name in grote kweekruimtes, waar vaak tienduizenden watts het gebouw verwarmen, zal het verschil in de energierekening een overtuigend argument zijn.

 

 

 

Licht intensiteit

Een groot probleem met LED lampen in het verleden was dat ze niet in staat waren genoeg lichtintensiteit te produceren om ze rendabel te maken voor kwekers. Traditioneel was alleen een HID lamp interessant. Sommige kwekers hebben echter ontdekt dat LED lampen met de nieuwe 5 watt diodes genoeg intensiteit kunnen produceren om gelijkwaardig te zijn aan een HID lamp en dit zelfs te overtreffen. Sommige LED systemen hebben nu 10 watt diodes, een macht om rekening mee te houden.

Kleurenspectrums

Een hoogwaardig LED systeem kan nu alle lichtspectrums bevatten die nodig zijn om gezonde cannabisplanten te kweken. De voornaamste spectrums die nodig zijn tijdens de levenscyclus van een cannabisplant zijn blauw en rood. De meeste hoogwaardige systemen hebben een mix van blauwe en rode diodes om hieraan te voldoen en bij sommigen is het mogelijk om ze aan te passen, gebaseerd op de groeistadia. Recentelijk zijn er echter spannende ontwikkelingen in de LED technologie gaande, waar RGB LEDs vooraan staan. Dit zijn in feite witte LEDs die een perfecte balans van rode, blauwe en gele spectrums hebben, die overeenkomen met zonlicht. Dit houdt in dat een systeem die ook RGB LEDs kan opnemen, samen met de normale blauwe en rode diodes, veel betere resultaten kan opleveren.

Wat dit boven de HID lampen plaatst is het feit dat deze LEDs het maximale spectrale vermogen van een bepaalde kleur kunnen produceren, iets wat HID lampen niet kunnen. Dit betekent dat hoogwaardige LEDs een veel betere kwaliteit licht afgeven dan een gelijkwaardige HID, waardoor cannabis planten onder een LED lamp, onder het juiste spectrum, onder meer ideale omstandigheden fotosynthese kunnen uitvoeren dan onder een HID lamp.

HASJ TOPPEN EN LEDS

Als je nog steeds niet bent overtuigd over de efficiëntie van LEDs, verdiep je dan in “Hasj toppen”. Dat is een prachtig voorbeeld van hoe LED de kweker voordeel biedt door nieuwe technologie. Het vermogen van LED om maximale kleurenspectrums uit te stralen leidt tot de formatie van hasj toppen. Hasj toppen zijn trichomen formaties op de top van bloeiende toppen, die zo dicht bepakt zijn en bedekt met zoveel kristallen dat je geen begroeiing meer ziet. Hasj toppen zijn het resultaat van maximale hars productie, het hoogtepunt van genetische expressie. We wachten ongeduldig tot ze in de coffeeshops arriveren.

Uitsluitend LEDs brengen hasj toppen voort, omdat slechts een bepaalde golflengte hun formatie opwekt. Dit zijn LED lampen met rode en blauwe diodes die tenminste 40% 660 nanometer rood produceren. Het is ook belangrijk dat de lampen geen 680 nanometer rood produceren, dit is waar de precisie LEDs doorschijnen. De minder precieze spectrum controle van een HPS lamp betekent dat het niet mogelijk is om 680nm rood te verwijderen, wat weer inhoudt dat veel cannabis kwekers nooit het genot van hasj toppen zullen ervaren.

Het natuurlijke mechanisme achter hasj toppen verloopt ongeveer zo: Planten voelen mogelijk gevaar van de aanwezigheid van 660nm rood licht, maar de afwezigheid van 680nm rood licht. Het dwingt de cannabis plant om een afweermechanisme te activeren, waarbij de plant extra hars produceert in een poging schadelijke straling te filteren.

Om optimale resultaten te behalen, moeten de LED lampen ongeveer 15 cm van de plant af worden geplaatst in de bloeiperiode. Dit zal niet veel gebiedsdekking geven, maar verzekert dat zoveel mogelijk licht door het bladerdak dringt en de intense hars productie wordt gestimuleerd, niet alleen op de hoofdtoppen, maar alle toppen die door het licht worden beschenen.

CONCLUSIE: LEDS NEMEN HET VOORTOUW