/Optimale afstand tussen planten en lampen
Optimale afstand tussen planten en lampen2018-12-01T20:55:19+00:00

Optimale afstand tussen planten en lampen

Alleen kweekverlichting ophangen is natuurlijk niet genoeg als je het maximale uit je kweek wilt halen. Om de grenzen echt verleggen en alles een niveau hoger te tillen, moet je uitvinden wat de meest effectieve hoogte van de lampen is, we gaan je nu uitleggen waarom.

Planten kweken kan eigenlijk iedereen; maar het ècht onder de knie krijgen en maximaal resultaat behalen is lastig. De afstand tussen je lampen en planten is een van die simpele, vaak vergeten factoren. Hier onderscheiden de beginners zich van professionals. Als je dit goed doet, kan dit een enorm verschil in de kwaliteit van je oogst geven.

Maar hoe zit dat dan? Als ik mijn planten goed belicht, moet alles goed komen toch?
Nou, uiteindelijk gaat het er in de basis om dat, hoe dichter je lampen bij de planten (toppen) hangen, hoe beter de ontvangen lichtkwaliteit is. Belangrijk hierbij is wel dat je ze niet zo dicht op je planten hangt dat ze verbranden en ook niet zo ver weg dat de lichtkwaliteit te minimaal is.

Belangrijk om te weten is dat kunstmatige verlichting te maken heeft met de kwadratenwet; dit betekent simpelweg dat licht exponentieel in energie vermindert als de afstand die het moet afleggen groter wordt. Voor het kweken van planten betekent dit dus, hoe verder het de lamp van de planten hangt, hoe minder energie het zal kunnen geven aan je planten. Ongeacht hoe goed het licht te zien is of hoe helder het kan lijken, kan dit dus niet optimaal zijn.

Je hebt bijvoorbeeld een lamp die een PAR van 1000 produceert op 10 centimeter afstand, maar zodra de lamp 10 centimeter hoger hangt op 20 centimeter, deze maar 250 PAR produceert. Zo zie je maar hoe enorm belangrijk het is op de optimale afstand van je lampen tot je planten te behalen als je binnen kweekt.

Hoewel het simpel te berekenen is, als je weet waar je mee bezig bent, is er geen standaard voor de afstand van je lampen tot je cannabis. Om dit te bepalen, moet je de individuele factoren meetellen.

Factoren meetellen

De eerste voorwaarde waaraan moet worden voldaan is het lichtbereik. Het is van groot belang ervoor zorgen dat het gehele bladerdak van je gewas zoveel mogelijk licht ontvangt en dit moet je hoe dan ook volhouden.

Zodra deze parameter in je hoofd zit, kan je beginnen te werken aan een optimale hoogte van het licht. Je moet je lampen zo dichtbij mogelijk hangen zonder af te doen aan de bovenstaande voorwaarde. Hoe je dit doet, hangt af van je set up. LED-verlichting is in elk geval hierbij is het meest effectief.

LED-verlichting is iets lastiger, maar absoluut de moeite waard. Het zal grotendeels afhangen van het wattage van de diodes die je gebruikt. Hoe lager het wattage van je diode, hoe dichterbij je kan komen, omdat een lager wattage ook minder licht uitstoot. Over het algemeen wil je, door de kwaliteit, diodes hebben met een redelijk sterk wattage. Daarbij kan je de LED-verlichting ook best dichtbij hangen omdat ze niet veel warmte afgeven, met weinig risico op verbranding ook nog. Houd wel het bleek worden in de gaten.

LED, wat is de beste manier?

De beste manier om te beginnen met LED is om je lampen op zo’n 60 centimeter hoogte vanaf de toppen te hangen en ze vervolgens elke dag steeds iets te verlagen. Zodra je teken ziet van verkleuring, verhoog je de lampen met 5 centimeter. Verkleuren ze uiteindelijk niet meer, dan heb je de optimale afstand bepaald die je met deze lampen kan aanhouden!

Gefeliciteerd, zodra je dit onder de knie hebt is dit enorm eenvoudig toe te passen, ook in de toekomst. Het lijkt misschien veel, maar het is erg simpel. Het mooiste van allemaal; het zal de kwaliteit van je kweek drastisch verbeteren en de oogst kwaliteit enorm optimaliseren. Absoluut de moeite waard, hier ga je geen spijt van krijgen!